Chocolate

Autor Tema: Celer  (Pročitano 514 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

ciglar***

  • Gost
Celer
« poslato: 19 :07 :39 - 12. Decembar 2010.g. »
Celer je kao samonikla biljka bio poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće i lepote, ali i odličnim lekom za slabe živce

Zanimljivo je da je ova dvogodišnja biljka siromašna kalorijama, odnosno da ima samo onoliko kalorija koliko je telu potrebno da ga svari. Celer je bogat mnogobrojnim prehrambenim i lekovitim materijama, a posebno vitaminima C, K, B1 i B6, kao i folnom kiselinom i kalijumom. U narodnoj medicini poznat je kao veoma snažan i učinkovit afrodizijak. Pored toga, za celer je karakteristično i protivupalno i jako antibakterijsko delovanje.

Ova namirnica ima poseban promer minerala natrijuma i kalijuma, koji pospešuju izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma. To je posebno korisnio za osobe koje pate od čestih upala mokraćnih organa, bolesti bubrega, kao i za sve one sklone debljanju i nastanku celulita. Osim toga on podstiče aktivnost leukocita, belih krvnih ćelija, te na taj način poboljšava naš imunitet. Mnogobrojni narodni lekovi protiv prehlade i upale grla upravo sadrže celer kao osnovni sastojak.
Jedinstvena kombinacija vitamina C i K celeru daje snažne antioksidativne osobine, pomoću kojih on veoma učinkovito sprečava prerano starenje naše kože.