Chocolate

Autor Tema: Đerdapsko jezero, Dunav  (Pročitano 582 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

ciglar***

  • Gost
Đerdapsko jezero, Dunav
« poslato: 17 :07 :41 - 10. Decembar 2010.g. »
Nalazi se u severnom delu istočne Srbije, blizu granice sa Rumunijom. Na obali su gradovi Donji Milanovac (udaljen od Beograda 190 kilometara) i Kladovo (oko 250 kilometara). Do njih se stiže Đerdapskom magistralom.

http://b.imagehost.org/0399/anigif.gif
Đerdapsko jezero, Dunav


Đerdap je veštačko jezero na Dunavu nastalo 1972. godine, kada je izgrađena hidrocentrala "Đerdap I". Dugačko je stotinak, široko i do osam kilometara, duboko skoro 100 metara. Površina jezera je 253 kvadratna kilometra, što ga čini četvrtim po veličini na Balkanu i najvećim u Srbiji.

http://d.imagehost.org/0210/Rim.jpg
Đerdapsko jezero, Dunav


Ceo kraj raspolaže izuzetnim prirodnim bogatstvima i zadivljujućim predelima. Na desnoj obali Dunava se prostire najveći nacionalni park u Srbiji, takođe imenom "Đerdap", a tu su i planinski vrhovi Starice i Miroča sa istoimenim selom, koje predstavlja jedinstvenu ambijentalnu sredinu. Turisti ne propuštaju priliku da vide i Valja Prerast, prirodni kameni most čiji je raspon veći od 150 metara, a visina gornje ivice luka najmanje tridesetak metara. Tu je i veštačko jezero Velik zaton, značajno ribolovno područje, ali i mesto kraj kojeg vekuje najveći tamni vilajet u Srbiji: Rajkova pećina. Ovaj kraj mnogi nazivaju i kolevkom drevne Evrope, ponajviše zbog izuzetnih kulturnih vrednosti arheoloških lokaliteta Lepenski vir i Rudna glava. Ipak najveći broj posetilaca Đerdapskog jezera i mesta na njemu su zaljubljenici u Dunav, plivanje, jedrenje, ribolov i druge blagodati ove prelepe, druge po dužini evropske reke


Kao ribolovne zone izdvajaju se Porečki zaliv, Golubinje i Lepenski vir, a tu su  i dva jezera: Baltu alu šontu i jezero Kazanskog potoka.
Objavljeno u dodatku dnevnog lista Politika - Reke i jezera Srbije

Fotografije preuzete sa: http://www.forum-kroatien.de/


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=mtT8XSJbeOo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=mtT8XSJbeOo</a>
« Poslednja izmena: 09 :33 :07 - 07. Jul 2011.g. Ognjen »